.

Στοιχεία επικοινωνίας

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Εκδρομή στην περιοχή των Νερόμυλων & την Νεροτριβή

Εκδρομή

Ο Νερόμυλος

Η περιοχή του Νερόμυλου συμπεριλαμβάνει δέκα νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του 1960 στο φαράγγι της Ανθούσας και έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της Πάργας και όλης της ευρύτερης περιοχής να εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή, το ψωμί. 

Νεροτριβή

Παλαιότερα που όλες οι νοικοκυρές στο χωριό ύφαιναν στον αργαλειό οι νεροτριβές συνδεόταν στενά με την καθημερινή ζωή και χρησιμοποιούνταν βάζοντας βάζοντας τα στο νερό να ανοίξει  το μαλλί ( φτιάξιμο των ρούχων) και για να πλένουν τα μάλλινα σκεπάσματα, τα στρωσίλια, τις κουβέρτες και τα ρούχα του αργαλειού και να δίνουν μία ωραία εμφάνιση στα ρούχα της νύφης.

Το πλύσιμο των ρούχων γίνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά περισσότερο μετά το Πάσχα που οι νοικοκυρές ξέστρωναν τα σπίτια  τους και θα έβαζαν στην άκρη τα χειμωνιάτικα. Στην Νεροτριβή υπήρχαν και τα μαντάνια τα οποία είναι μεγάλα ξύλινα σφυριά που την δύναμη του νερού έδερναν τα μάλλινα ρούχα για να αποκτήσουν τρίχωμα και να είναι πιο μαλακά και ζέστα.

Η Νεροτριβή είναι  ένας ξύλινος κάδο σε σχήμα κώνου.Συναρμολογείται που σφηνωμένες μεταξύ τους πλαγιασμένες σανίδες σχήμα σφήνας και δένεται περιφερειακά με σιδερένια τσέρκια.Επειδή μοιάζει με βαρέλι κατασκευάζεται συνήθως από βαρελά και όχι από  μαραγκό.

 Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται βαθιά χωμένο στο έδαφος ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν τα  τοιχώματα από την πίεση του  νερού.

Στην προβιομηχανική περίοδο στην Ελλάδα οι  νεροτριβές και οι νερομυλοι αποτελούσαν τις πιο συνήθεις υδροκίνητες εγκαταστάσεις.

Επίσης συνέβαλαν  σημαντικά στην καθημερινή  οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου καθώς παράλληλα με το πλύσιμο των ρούχων ήταν και ένας χώρος συνάντησης κυρίως των γυναικών.

Οι νεροτριβές και οι νερόμυλοι αποτελούν  αναμφίβολα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πετρόκτιστη επιβλητικές μαγικές. Επίσης συνέβαλε σημαντικά στην καθημερινή Ν οικονομική ζωή του τόπου καθώς παράλληλα με το πλύσιμο των ρούχων ήταν και ένας χώρος συνάντησης κυρίως των γυναικών η νεροτριβές και νερό μου για Ανάφη βολά με μία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πετρόκτιστες, επιβλητικές, μαγευτικές (αφού το νερό είναι συνδεδεμένο με θρύλους και μύθους) προσφερουν  μοναδικό θέμα που με την περιδίνηση των νερων τους που παρασύρουν τα ρούχα και τα στροβιλίζουν.

 Η πτώση του νερού προκαλεί την δημιουργία στροβίλων που συμπαρασύρουν τα ρούχα από κάτω προς τα πάνω και η δημιουργούμενη τριβή των ρούχων με το νερό δίνει μία άλλη όψη στα υφάντα και χοντρά ρούχα, χνουδιάζουν, γίνονται αφράτα και τα στημόνια με τα υφάλια δημιουργούν ένα σώμα.

 Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η αποτελεσματικότητα της νεροτριβής στηρίζεται  στην ορμή του νερού ενώ για πρακτικούς λόγους απαγορεύεται  το απορρυπαντικό.

 Υπάρχουνε δύο τύποι νεροτριβής : 

Οι  Γυριστές μεγαλύτερη διάμετρος στις οποίες το νερό εκτοξεύονταν  από το στόμιο του βαγενιού  στο τοίχωμα του, δημιουργώντας περιστροφική κίνηση.

Οι  βουτηχτές στις οποίες το βαγένιι ήταν πιο όρθιο και το νερό εκτοξευόταν σχεδόν κατακόρυφα. 

Ο σωστός υπολογισμός του χρόνου παραμονής του κάθε υφαντου στον κάδο αποδεικνύε την τέχνη του νεροτριβιάρη ή ντριστελιάρη. Αν έμενε λιγότερο χρόνο το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, ενώ αν έμενε  περισσότερο μπορούσε να καταστραφεί.

 Είναι αρκετά 15 με 20 λεπτά, αφού το κρυστάλλινο νερό το οποίο ανανεώνεται φυσικά και  γυρίζει διαρκώς τα ρούχα κάνει όλη τη δουλειά χωρίς την προσθήκη απορρυπαντικών παρά μόνο με την μεγάλη πίεση και το οξυγόνο  που αυτή απελευθερωνει.

Από μία άλλη σκοπιά, η παράδοση για άλλη μια φορά μας δίνει μαθήματα οικονομίας και εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σεβασμού προς το περιβάλλον. Οικολογία, οικονομία, αγάπη για τη φύση ή την παράδοση είναι οι λόγοι που μία επίσκεψη στην νεροτριβή θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και θα μας κάνει να σκεφτούμε την οικιακή οικονομία με άλλους όρους 

Δρομολόγιο

Καθημερινά 09:45, 11:45 , 17:45

Εισιτήρια

Ενήλικες 9 € 
Παιδιά 6 €
Παιδιά μέχρι 6 ετών Δωρεάν 

Gallery